29/8/12

1o UnderGround Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κατάληψη Βύρωνος 3 & Σκρα...ΚαβάλαΛάβαμε από  Κινηματογραφική Ομάδα ΑΚ-46, αναδημοσιεύουμε & συμμετέχουμε:


 H Κινηματογραφική Ομάδα ΑΚ-46 ξεκίνησε την πορεία της τον περασμένο χειμώνα κάνοντας προβολές στο Αυτόνομο Στέκι Καβάλας (Φιλίππου 46) και συνέχισε το καλοκαίρι στο παρκάκι μπροστά από τον απελευθερωμένο κοινωνικό χώρο της Κατάληψης Βύρωνος 3 & Σκρα.

Πάνω και πρώτα από όλα για μας ο Κινηματογράφος είναι Τέχνη και όπως κάθε Τέχνη έχει το δικό της μυστηριακό κόσμο, τη δική της αθέατη πλευρά. Σκοπός μας λοιπόν μέσα από τις αυτό-οργανωμένες προβολές είναι να μυηθούμε συλλογικά στα μυστικά αυτού του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε το 1ο Underground Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κατάληψη Βύρωνος 3 & Σκρα, 6-9 Σεπτέμβρη, φεστιβάλ όχι με τη γνώριμη κινηματογραφική έννοια αλλά περισσότερο με την έννοια της γιορτής, όπου κοινό και δημιουργοί συνυπάρχουν κατά τη διάρκεια των προβολών και συζητούν στα διαλείμματα, πριν και μετά από αυτές. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρούμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει αυτούς που δημιουργούν τις ταινίες με αυτούς που διοργανώνουν τις προβολές και αυτούς που τις παρακολουθούν…

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά του Κινηματογράφου, πέρα από αυτήν της Τέχνης. Είναι η πλευρά των εργαζόμενων, των τεχνικών και όλων αυτών που εργάζονται σκληρά για να πάρουν σάρκα και οστά σενάρια, ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα κτλ. 

Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση αυτών που τόσα χρόνια πλούτιζαν από το έργο που παρήγαγαν οι πρώτοι. Σε αυτήν την επίθεση η απάντησή μας έχει κάποια ελπίδα να τελεσφορήσει μόνο μέσα από συλλογικές, αυτόνομες και αυτο-οργανωμένες διαδικασίες και πράξεις.
Μέσα από το παραπάνω πρίσμα, για όλα αυτά που μας αφορούν, που έγιναν και σχεδιάζονται να γίνουν προβληματιζόμαστε, συζητάμε και ανταλλάσσουμε εμπειρίες και απόψεις με μέλη από τη Συνέλευση Βάσης Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης την Κυριακή 8/9.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου
20:00 «Αφανείς Ηρωες» (70΄) του Παναγιώτη Κουντουρά (2012)
Στο μονότονο γρύλισμα της μηχανής, μέσα σε τέσσερις τοίχους, μία και μοναδική κίνηση του χεριού του ζωντανεύει ήρωες, αγάπες, μίση, χώρες, ανθρώπους, καταστάσεις, λέξεις, συναισθήματα ενός κόσμου τόσο κοντινού, που όμως δεν τον βλέπουμε αν δεν το θελήσει εκείνος: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μοντέρ, φωτιστές, ηχολήπτες κρέμονται απ’ τα χέρια, την ετοιμότητα και τη σπιρτάδα του, όταν μας επιτρέψει να διεισδύσουμε στον φανταστικό χώρο του σινεμά. Αυτός ο μοναχικός, ο ερημίτης στο βασίλειό του. Τον αποκαλύπτουν και αποκαλύπτεται. Ο μηχανικός προβολής, ο αφανής ήρωας, όπως δεν τον γνωρίζουμε. Και, ίσως, όπως δεν γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ.

22:00 «Champions: Μια αστεία ιστορία» (87΄) του Γαβριήλ Τζάφκα (2011)
Το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας αποτέλεσε γόρδιο δεσμό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης μια σοβαρής κρατικής σχολής κινηματογράφου. Ξεκινώντας από την εποχή του Σταυράκου το 1950, φτάνουμε μέχρι τις μέρες μας, διερευνώντας το ζήτημα αυτό μέσα από ένα διάλογο μεταξύ των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται. Ανάμεσά τους, οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Κατσουρίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Ζαχαρίας, Βέρνερ Χέρτσογκ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Φατίχ Ακίν.


Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου
20:00 «Τσίου…» (83΄) του Μάκη Παπαδημητράτου (2005)
Αθήνα, Δεκαπενταύγουστος 2005. Μέσα σ’ ένα απόγευμα, γνωρίζουμε μερικούς ανθρώπους που το μόνο τους πρόβλημα είναι η αναζήτηση ουσιών. Παράνομων ουσιών. Λόγω της ημέρας, υπάρχει έλλειψη. Ο Τσίου, πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι ηρωινομανής. Ψάχνοντας να βρει ηρωίνη, μπλέκει, μέσω της αδελφής του Στέλλας και του μαφιόζου άντρα της, Στέλιου, αρκετούς ανθρώπους. Άλλοι τους κοκαϊνομανείς, όπως ο Νώντας και ο Γιάννης που διεκδικούν την Τζένη, και άλλοι που δεν έχουν σχέση με ουσίες, όπως ο Τάκος, ο Νικήτας και ο Μπιλ, και που απλά δουλεύουν για τον μαφιόζο και πρέπει να βρουν ηρωίνη επειδή έτσι τους διέταξε. Ο Τάκος πιέζει τον Νώντα να του βρει, κι ο Νώντας βάζει τον Τσίου να βρει, χωρίς να ξέρει ότι ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο ίδιος ο Τσίου. Τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά, και η περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται για την πολυπόθητη δόση.

22:00 «Τungsten» (99΄) του Γιώργου Γεωργόπουλου (2010)
Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας. Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή - μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές.Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται, αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούλησή τους: την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών και των πτωχευμένων ονείρων, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου
20:00 «Κλέφτες» (87΄) του Μάκη Παπαδημητράτου (2007)
Δυο μικροκλέφτες στην Αθήνα του 2007. Μπαίνουν σε σπίτια και παίρνουν λίγα, για να μην το καταλάβει κανείς, ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν μετά από λίγο καιρό και να πάρουν πάλι λίγα. Δεν τους φτάνουν, όμως! Μεταπουλούν κλεμμένα, ποντάρουν στο στοίχημα ελπίζοντας στο εύκολο κέρδος. Μια ζωή χωρίς ζωή, θεατές μπροστά στην τηλεόραση. Τέλμα. Και ξαφνικά ένας στόχος: ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ. Τώρα χρειάζονται περισσότερα χρήματα και πρέπει να βρουν τρόπο να τα κερδίσουν. Πρέπει να σκεφτούν το μεγάλο κόλπο. Ένα σπίτι πλουσίων: το αδειάζουν κανονικά και βγήκαν τα λεφτά για το ταξίδι.Ο ένας μέσα, ο άλλος τσίλιες. Στο σπίτι, όμως, δε βρίσκουν χρήματα· βρίσκουν ένα μυστικό που κανείς δεν έπρεπε να ξέρει. Ένα μυστικό ζωής και θανάτου…
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.

22:00 «Κάθαρση» (74΄) του Φωκίωνα Μπόγρη (2009)
Ο Έστεμπαν (Κώστας Στεφανάκης) έρχεται στην Αθήνα, έχοντας χάσει τη δουλειά του ως αστυνομικός. Μένει μαζί με τον ανάπηρο θείο του (Μπάμπης Κούρτης) και αναζητά εργασία. Είναι άφραγκος και απογοητευμένος. Τον πλησιάζει ο διευθυντής ασφάλειας (Χρήστος Νάτσιος) και του αναθέτει να καθαρίσει τις 2 πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις της πόλης. Ο Μάνθος (Βαγγέλης Μουρίκης) είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών club και διακινεί μεγάλες ποσότητες κοκαίνης και όπλων ενώ ο Μπαχράμης (Βαγγέλης Αλεξανδρής) διευθύνει αλυσίδα με sex shops- βιτρίνα για διάφορες βρωμοδουλειές. Ο Έστεμπαν με τις ακραία βίαιες μεθόδους του καταφέρνει να γίνει στόχος όχι μόνο για τους κακοποιούς αλλά και για τα "αφεντικά" του.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη. 

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου
20:00 Εκδήλωση-Παρουσίαση της Συνέλευσης Βάσης Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης
 Προβολή της ταινίας μικρού μήκους Ανώνυμος” (2011) της ομάδας “Διακόπτες”

22:00 Επιλεγμένες ταινίες από το ανεξάρτητο κινηματογραφικό δίκτυο Chainfree
«Ήμουν κι εγώ στο πάρτυ» (32΄) της Animeye Films (2012)
Ένα πάρτυ που γίνεται σε λάθος σπίτι την λάθος ώρα, με την συμμετοχή μιας ολόκληρης πόλης και την ιδιοκτήτρια να λείπει.

«Απόκομμα» (08΄) του Χρήστου Τσάκαλου (2012)
Ένας πατέρας εκδικείται την δολοφονία του γιου του από αστυνομικό. Η ταινία εμπνέεται από τα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008 στην Ελλάδα.

«Τρωγλοδύτες» (21΄) της Underworld Films (2011)
Στο γραφείο μιας ψυχολόγου, ένας βετεράνος πολέμου αρχίζει να εξιστορεί τις ανείπωτες ως τώρα πολεμικές του εμπειρίες... μια φρικτή ιστορία θα αποκαλυφθεί... γιατί, πολλές φορές, η φρίκη σε ακολουθεί ακόμα και όταν όλα έχουν τελειώσει....

«Ζήσε σαν Μπάτσος, Ψόφα σαν Σκύλος» (42΄) της Underworld Films (2010)
Μια ταινία φόρος τιμής στις ιταλικές αστυνομικές ταινίες (γνωστές ως poliziottesco ή eurocrime) της δεκαετίας του '70.
O Κώστας και ο Βασίλης είναι δυο μπάτσοι του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Αχώριστοι, ανήθικοι, απροσάρμοστοι και ξέρουν πώς να ξεπερνούν τα όρια. Όταν ένας υπουργός βρίσκεται δολοφονημένος, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση και να βρουν τους υπεύθυνους.

«Dead on Time» (12΄) της Yerwolves Team (2010)
Μια νέα κοπέλα προσπαθεί να αποδράσει από τα χέρια κακοποιών που απειλούν να την εκτελέσουν, αλλά ανακαλύπτει πως ο θάνατος είναι το μικρότερο από τα προβλήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου